En utbildning – flera yrken

Att VVS- och fastighetsprogrammet ger dig en yrkesutbildning vet de flesta men nu kan du få mer än ett yrke när du går VF. Vi kallar det ett smörgåsbord av utbildningar och det gör dig ännu mer eftertraktad på arbetsmarknaden!

Olika delar av landet har olika behov av yrkeskunskap. I norra delen av Sverige efterfrågas till exempel VVS-montörer med extra svetskunskaper medan det i södra delarna av landet är viktigare med el-kompetens.

För att möta företagens behov och elevernas intressen finns nu möjlighet att skräddarsy utbildningen genom att lägga till några kurser under gymnasietiden.

Du kan alltså läsa både VVS och industrirör, kanske vill du bli industrirörmontör med sprinklerkompetens. Eller så siktar du högt och läser både VVS, industrirör och sprinkler.

Utökat program inte alltid en krav

Det som krävs för att du ska få de olika kompetenserna är att skolan erbjuder kurserna och att du i vissa fall läser utökat program – det gäller främst om du vill läsa tre yrken, till exempel VVS-montör, industrirörmontör och sprinklermontör. Om du vill läsa VVS och industrirör behöver du inte läsa utökat program.

För att bli certifierad i alla de olika yrkena krävs lärlingstid och branschprov.

VVS-college levererar lite mer

Välj en skola som ger dig mer än en utbildning. För dig som vill läsa på VVS- och fastighetsprogrammet har vi gjort det enkelt – välj ett VVS-college om du vill ha en skola som ger dig det där lilla extra!

Så här funkar utbildningen

När du går VF-programmet blandar du teori och praktik, du är både i skolan och ute på arbetsplatser. En bra förberedelser inför din lärlingstid och branschprovet.