Inte mycket skulle funka utan oss

När resten av klassen valde mellan de teoretiska programmen i nian gick Eric Sjögren sin egen väg – rakt in på Vf-programmet. Han hade en plan och den funkar som en klocka.

Eric Sjögren Favoritmat: Mammas köttfärssås med spagetti Skrattar åt: Torra ordvitsar Gillar att göra: Springa långt. Tränar för att springa Stockholm Maraton för andra gången Första jobb: Med i SVT:s barnprogram Överraskningen

Eric kommer från en familj utan hantverkare, mamma på kontor, pappa i affär och tvillingbrorsan på ekonomiska programmet. Trots det visste han precis vad han ville.

– Jag gillar tanken på att alltid ha ett yrke att falla tillbaka på, även om jag vet att jag vill plugga vidare. Eftersom jag valde att läsa in högskolebehörigheten kan jag göra båda.

Han valde mellan flera praktiska program, till slut stod det mellan El och Vf. På skolans öppna hus bestämde han sig. Kombinationen av gamla vänner som redan börjat på Vf-programmet och utmaningen att bocka rör var oemotståndlig.

– I nian trodde många att det bara är skoltrötta som väljer yrkesprogrammen. Eftersom jag har ganska lätt för mig i skolan fattade de inte varför jag valde Vf-programmet, men mina föräldrar gillade idén från start.

Nu när Eric går i trean är han både ambassadör för programmet och står på öppna hus. I de här sammanhangen har han upptäckt en sak.

– Det är många som inte ens vet vad en VVS:are gör och det är ett problem. Förutom att det är ett omväxlande yrke där du träffar mycket folk, har lätt att få jobb och tjänar bra med pengar är det viktigt för hela samhället. Som rörmokare ser du till att vattnet går att dricka, att husen har rätt temperatur året om och att folk kan ta en dusch när de behöver. Folk blir jätteförvånade när de inser hur viktiga vi är och hur lite som skulle funka utan oss.

Eric går på Wisby Gymnasium på Gotland och där tar de in 10 elever på Vf-programmet varje år. Det innebär att varje elev får den tid och hjälp hen behöver för att klara programmet och lärarna ställer upp.

– Lärarna är verkligen engagerade, det märks nu när vi har distans-undervisning på grund utav Coronaviruset. Vi får ringa när som helst om vi behöver hjälp. Redan i ettan jobbade de stenhårt för att få ihop klassen, det har gjort att vi är riktigt tajta nu.

Med högskolebehörigheten fixad och lätt för sig i skolan kan man tro att Eric tänker plugga vidare så fort han klivit ner från studentflaket, men det verkar inte vara planen.

– Näe, jag vill ta certifikatet först. Det gör att jag kommer få bättre lön och lättare att få jobb. Visserligen måste man gå som lärling två år innan man kan göra provet, men det är det värt. Dessutom tycker jag att det är kul att jobba, det är omväxlande och man träffar mycket folk. När jag klarat branschprovet tänker jag plugga vidare, antagligen till någon form av ingenjör. Väljer jag VVS-ingenjör har jag mycket gratis från gymnasiet. Det är det som är så bra med Vf, du har så mycket att välja på efter skolan.

Text: Hedvig von Hofsten

Det finns inga gränser

Det är ditt eget driv som avgör vad du gör och var du hamnar. Är du intresserad av det du gör och villig att lära dig så finns inga gränser. Det säger Caroline som gjort resan från VVS-montör till snart klar VVS-ingenjör.

Skaffar mig en stabil framtid

– VVS- och fastighetsprogrammet ger mig grunden till en stabil framtid. Jag har ett fast jobb med bra lön som väntar på mig så fort jag tagit studenten.

Skitroligt att limma toaletter

Gemenskapen lockade när Therese skulle välja gymnasieutbildning. Idag är hon VVS-lärling och ser tillbaka på  två dagars-praktiken och besöket hos grossisten som fick henne att välja VVS.

loader