Så här funkar utbildningen

På VVS- och fastighetsprogrammet utbildar du dig till riktiga jobb samtidigt som du har möjlighet att plugga vidare. Först får en grundutbildning i gymnasiet, sedan blir du lärling för att till slut bli branschcertifierad och färdig montör.

Utbildningen i gymnasiet

Första året på VF-programmet är gemensamt , sedan väljer du vilken inriktning och utgång du vill gå. Vilka inriktningar som finns kan variera mellan skolorna. För att jobba inom VVS-branschen ska du välja inriktning VVS.

På gymnasiet får du en grundutbildning, du lär dig blanda annat om verktyg och material, hur olika system fungerar, hur man svetsar, VVS-teknik och mycket mer. Utbildningen varvar teori och praktik, det du lär dig i klassrummet får du sedan testa att göra i verkstaden. Förutom de ämnen som handlar om ditt blivande yrke har du ämnen som svenska, engelska, matematik, idrott m.m.

Lina går första året på VF-programmet på Nobelgymnasiet i Karlstad.

Moa går sista året på VVS-utbildningen på REFIS i Stockholm

APL – du lär dig yrket ute på en arbetsplats

Under dina tre år på VF-programmet är du ute minst 15 veckor på praktik, APL. Då får du testa yrket på riktigt, ute i verkligheten. Tillsammans med din handledare löser du de arbetsuppgifter och problem som uppstår. Du får praktiskt göra det du lärt i skolan och dessutom får du in en fot på arbetsmarknaden.

Gymnasiearbete

I slutet av din skolutbildning ska du göra ett gymnasiearbete där du visar vad du lärt dig under de tre åren. Då får du visa att du kan planera arbetet, göra installationen och sedan utvärdera hur det gått.

Ett program – många möjligheter

Väljer du VF-programmet inriktning VVS kan du få mer än ett yrke. Det ökar dina möjligheter att hitta ditt drömyrke och gör dig ännu mer eftertraktad av arbetsgivarna. Du kan t.ex. utbilda dig till både VVS-montör och industrirörmontör eller så kanske du är sugen på att jobba med sprinkler? Läs mer om hur det funkar och vilka möjligheter som finns här.

Högskolebehörighet

Vf-programmet ger dig inte automatisk högskolebehörighet men gymnasieskolan har skyldighet att erbjuda dig möjlighet läsa in den behörigheten antingen som del av programfördjupning eller som utökad studieplan. Vi rekommenderar att du läser in högskolebehörigheten på en gång, men det går såklart att göra det senare också.

Hur som helst är en yrkesutbildning med jobbmöjlighet direkt efter gymnasiet en klok satsning oavsett vad man sedan väljer att göra längre fram i livet.

Efter plugget – utbildning på företag

När du tagit studenten och sjungit om dina lyckliga dagar är det dags att bli lärling för att få färdigutbildningen. För att din lärlingstid ska räknas och du ska kunna få ett certifikat i slutänden måste du börja på ett företag som är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyla. Företaget tecknar ett utbildningsavtal med dig och din resa mot certifikatet kan börja.

Under lärlingstiden får du en praktiska erfarenheten som behövs för att kunna jobba självständigt. Du har en handledare som lär dig allt du behöver och du kommer att arbeta med alla delar som förekommer i yrket.

Du har lön under lärlingstiden och löner ökar under lärlingstid, du har mer betalt i slutet av din lärlingstid än när du började.

För att du och företaget ska ha koll att du lär dig det behöver kunna får du göra teoretiska kunskapstester och fylla i de praktiska momenten du arbetar med i datasystemet KUB. Du kan läsa mer om KUB på VVS-Branschens Yrkesnämnds hemsida.

Therese är VVS-lärling på Bravida i Karlstad.

Malte är färdigutbildad VVS-montör

Längden på lärlingstiden

Beroende på vilket yrket du utbildar dig till har du olika lång lärlingstid. Exakt hur lång lärlingstid du har beror också på din kunskap, ibland kan lärlingstiden bli lite kortare, ibland lite längre.

För elever på VF-programmet, inriktning VVS, ser lärlingstiden ut så här:

  • VVS-montör – ca 2 år
  • Industrirörmontör – ca 2 år
  • Isoleringsmontör – ca 1 år
  • Sprinklermontör – ca 1 år

Branschprov och certifikat

När lärlingstiden är klar och du kan det du ska är det dags att göra branschprovet för att bli certifierad och fullbetalt montör. Branschcertifikatet är värt all möda, med det får du högre lön, du har lättare att byta jobb och framförallt har du ett bevis på att du kan ett riktigt yrke.

Branschprovet ser olika ut beroende på vilket yrke du har. Hur branschprovet funkar och vad som testas av kan du läsa om på VVS-Branschens hemsida.

VVS-college levererar lite mer

Välj en skola som ger dig mer än en utbildning. För dig som vill läsa på VVS- och fastighetsprogrammet har vi gjort det enkelt – välj ett VVS-college om du vill ha en skola som ger dig det där lilla extra!

En utbildning – flera yrken

Nu kan du få mer än ett yrke när du går VF. Vi kallar det ett smörgåsbord av utbildningar och det gör dig ännu mer eftertraktad på arbetsmarknaden! Varför inte kombinera VVS med t.ex. sprinkler?