Det finns inga gränser

Som nyanställd inom VVS-branschen upptäckte Caroline hur bred branschen är. – Det gick inte att se någon början och slut på det hela. VVS finns verkligen överallt!

Caroline Carbring, 32 år
Läser till VVS-ingenjör, tidigare projektledare, kalkylator och VVS-montör.
Superkraft: Jag kan tänka utanför ramen
Stolt: när jag visar civilkurage och hjälper andra.

Caroline gillar att ha många bollar i luften, det är en fördel i hennes arbete som projektledare i VVS-branschen. – Jag har koll på att arbetet som vi ska göra genomförs på rätt sätt och att tidsplanen hålls. Jag har koll på montörerna, ser till att rätt material är på rätt plats och att det som sägs blir gjort enligt de ritningar och handlingar som finns. Det är mycket ansvar och väldigt roligt! Jag gillar att ha kontakt med både kunder och montörer och som projektledare är jag spindeln i nätet.

Resan in i VVS-branschen var inte självklar för Caroline, på gymnasiet läste hon ekonomi och det var egentligen först efter studenten som VVS-världen öppnades för henne.  – Min granne på landet var hantverkare och jag hängde ofta där och frågade vad han höll på med. Efter studenten fick jag sommarjobb hos honom och hjälpte till på lagret och såg alla rör och kopplingar. Sen frågade de om jag ville bli företagslärling och då tänkte jag att det kan jag väl göra.

Som företagslärling får man hela utbildningen på ett företag, till skillnad mot gymnasieelever som får en grundutbildning i skolan. Som VVS-montör upptäckte Caroline att yrket var mycket bredare än vad hon hade kunnat föreställa sig. – Det gick inte att se någon början och slut på det hela. Hela tiden fick jag höra att ”det här gör vi, vi drar kyla, vi drar avlopp, vi håller på med värme, vi gör badrum, vi håller på med kontor, vi gör kylsystem till datahallar” och så vidare. Vi var verkligen överallt! Som VVS:are arbetar du i lägenheter, villor, kontor, sjukhus och andra stora projekt. Med perspektiv på det förstår man yrkets samhällsnytta, hur viktigt det är med vatten och avlopp för infrastrukturen och hur mycket vi tar VVS för givet i Sverige. Vatten är en bristvara i stora delar av världen och vi spolar våra toaletter med dricksvatten!

Som VVS-montör träffade Caroline inte så många kvinnor på byggena. Endast 1 % av VVS-montörerna är kvinnor. – Det är verkligen trist! Det har blivit bättre sedan jag var montör men det behöver bli ännu bättre. Branschen har moderniserats med bättre och lättare material och bättre arbetssätt. Det finns så många fördelar med den här branschen och du kan välja det som passar dig –  du kan ingå i ett arbetslag tillsammans med andra eller jobba mer självständigt och planera din egen dag. Yrket är så brett så man kan välja att arbeta med det man gillar för att det ska bli extra roligt. Till exempel jobba med stambyten, badrum eller med service i villor eller om man gillar att svetsa och göra stora rördragningar på industrier. Och resultatet av det du gör syns, jag var till exempel med och byggde en galleria och då känner jag stolthet när jag tänker på att jag varit med och skapat den byggnaden!

Efter 7 år som VVS-montör började Caroline jobba som kalkylator. – Som kalkylator tittar man på ritningar och så tänker man och räknar ut hur lång tid det arbetet kommer att ta, vilket material man ska använda och lämna en offert på det. Jag gick interna utbildningar på företaget och min erfarenhet som VVS-montör gjorde att jag hade en bra grund att stå på.

Från VVS-montör, till kalkylator, till projektledare – vad händer sen? – Det beror på vad jag vill, det enda jag vet är att jag vill vara kvar i branschen. Kanske kommer jag leda montörer, kanske utvecklar jag systemkunskap för miljöfrågor i stora system som ska byggas. Det är det som är kul med branschen, det är ditt eget driv som avgör vad du gör och var du hamnar. Man måste var intresserad av det man gör och man måste lära sig det man håller på med men sen finns det inga gränser!

PS: Just nu är Caroline tjänstledig för att plugga till VVS-ingenjör. Det finns inga gränser!

Inte mycket skulle funka utan oss

– Folk blir jätteförvånade när de inser hur viktiga vi är och hur lite som skulle funka utan oss. För Eric var en yrkesutbildning självklar.

Skaffar mig en stabil framtid

– VVS- och fastighetsprogrammet ger mig grunden till en stabil framtid. Jag har ett fast jobb med bra lön som väntar på mig så fort jag tagit studenten.

Skitroligt att limma toaletter

Gemenskapen lockade när Therese skulle välja gymnasieutbildning. Idag är hon VVS-lärling och ser tillbaka på  två dagars-praktiken och besöket hos grossisten som fick henne att välja VVS.

loader