Skaffar mig en stabil framtid

Bild på Livia som tittar in i kameran.
Namn: Livia Johansson
Ålder: 18 år
Favoritmat: Husmanskost
Favoritlåt: Curt Cobain med Veronica Maggio. Jag såg henne på Grönan i somras, det var det bästa jag gjort.
Därför tycker Livia att du ska välja VVS- och
fastighetsprogrammet:
• Det finns jobb
• Du kommer tjäna bra pengar, så bra
att du blir oberoende
• Jobbet är omväxlande, du får hela tiden
tänka och göra nya saker

Det är mycket snack om framtidsyrken, de där som kommer att bli stora
– så småningom. Och så finns det alltidyrken, de yrken som är lika viktig idag som de var igår och kommer att vara imorgon. Jobben som inte kan ersättas av robotar eller flyttas utomlands. Livia valde VVS- och fastighetsprogrammet och ett alltidjobb som räcker in i framtiden.

– Det jag blev mest förvånad över är hur rent jobbet är. Alla tror att rörmokare bara jobbar med avlopp, men det är helt fel. Speciellt här i Stockholm där det byggs så mycket nytt och vid renoveringar är allt redan utblåst när vi kommer.

Livia visste två saker i nian, hon ville jobba så fort hon gått ner från studentflaket och hon ville jobba med händerna
– Först var jag sugen på bygg, men några kompisar som redan gick på Vf-programmet sa att det var mer pengar och roligare människor i rörbranschen och så här långt verkar de ha rätt, säger Livia med ett leende.

Att programmet är något annat än grundskolan märkte hon direkt.

– Vi fick börja i verkstan från dag ett. Det var så otroligt skönt att få böja, bocka och svetsa efter nio år av att sitta i bänken. Det är en hel del teori på VF också och på min skola har vi nästan all den i ettan. Men det är bara att kötta, så kan man det när man kommer ut.

Det är fortfarande ganska ovanligt med tjejer på VF, men det har inte varit några större problem för Livia.

– Det underlättar kanske att jag inte har några problem att säga ifrån när det behövs. Visst finns det jargong, men både lärare och cheferna ute på praktikerna kollar hur jag har det lite då och då, så det tycker jag funkar.  Det där börjar skifta inom branschen precis som i resten av samhället.

Det är bra att branschen är med på banan, men vad säger omgivningen när hon berättar vad hon utbildar sig till?

– När de väl har fattat att vi inte jobbar med bajs har alla jag pratat om grattat och sagt att jag valt ett framtidsyrke. Och det är det, men det är skönt att få den bekräftelsen utifrån också ibland.

Yrkesprogrammen ger inte automatiskt grundläggande högskolebehörighet, men alla skolor erbjuder eleverna möjligheten att läsa in den som en del av elevens val.

– Jag valde kurser med fokus på yrket eftersom jag vill jobba från start, men nästan hälften av klassen valde det högskoleförberedande paketet. Planen är att vara försiktig med kroppen så att jag kan jobba länge och vidareutbilda mig på jobbet. Det är en del att kånka på, men det finns bra hjälpmedel så det är inga problem så länge man inte slarvar.

På VF lär man sig att jobba med allt som har med vatten att göra. Reningsverk, felsökning, element, golvvärme och förstås det som kommer i kranen.

– Programmet är väldigt praktiskt och vi får kunskap, som svetsning, som vi har nytta av utanför jobbet också.

Livia funderar ett tag innan hon fortsätter:

– VVS- och fastighetsprogrammet ger mig grunden till en stabil framtid. Jag har ett fast jobb med bra lön som väntar på mig så fort jag tagit studenten. Det ger mig både trygghet och en känsla av självständighet. Jag kommer ha något att göra om dagarna till skillnad från flera av mina vänner som går från vick till vick och aldrig kommer igång med livet.

Text: Hedvig von Hofsten

Inte mycket skulle funka utan oss

– Folk blir jätteförvånade när de inser hur viktiga vi är och hur lite som skulle funka utan oss. För Eric var en yrkesutbildning självklar.

Det finns inga gränser

Det är ditt eget driv som avgör vad du gör och var du hamnar. Är du intresserad av det du gör och villig att lära dig så finns inga gränser. Det säger Caroline som gjort resan från VVS-montör till snart klar VVS-ingenjör.

Skitroligt att limma toaletter

Gemenskapen lockade när Therese skulle välja gymnasieutbildning. Idag är hon VVS-lärling och ser tillbaka på  två dagars-praktiken och besöket hos grossisten som fick henne att välja VVS.

loader